torstai 27. lokakuuta 2016

VEITSENTERÄLLÄ: Lihapyörykät

Murekemassan ainekset
1kg naudanjauhelihaa
3 kananmunaa
2 sipulia
2 yksikyntistä valkosipulia 
2,5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1dl korppujauhoja 
1 kukkurainen rkl paprikajauhetta
2 tl maustepippurijauhetta
1tl hunajaa
3tl itse rouhittua mustapippuria
1tl mietoa chiliä 
3tl suolaa
2rkl perunajauhoja


 1. Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja liota lihaliemi veden joukkoon. Laita lihaliemi isoon kulhoon jossa mahtuu tekemään murekemassan. Kaada joukkoon korppujauhot ja sekoita.


 2. Kuori ja pilko sipulit. Raasta tai hienonna valkosipuli. Lisää nämä kulhoon mausteiden kanssa. Surruuttele sauvasikoittimella mahdollisimman sileäksi. Tämä homma onnistuisi parhaiten sauvasekoittimelle tarkoitetussa kulhossa. Itse pyöräyttelen välillä nuolijalla massaa ja surruuttelen sitten lisää, joten sujuu tuossa isossakin kulhossa.


3. Riko kulhoon kanamunat, lisää jauheliha ja perunajauhot. Sekoita sitten puhtain pestyin kätösin murekemassa huolellisesti. Anna murekemassan vetäytyä 10 minuuttia. (Voisit myös halutessasi tehdä massan vaikka edellisenä päivänä tähän vaiheeseen ja laittaa jääkaappiin odottamaan, pyöräytellä töistä tullessasi lihapullat ja laittaa ne uuniin.)


 4. Ota pieneen kulhoon kylmää vettä, kastele käsiä vähän vedessä ja pyörittele sitten murekemassasta saman kokoisia pyöryköitä pellille leivinpaperin päälle.


Voit tehdä pyöryköistä ihan miniminipieniä, keskikokoisia tai vaikka nyrkinsuuruisia jos siltä tuntuu. Huomio tämä vain sitten paistoajassa. Minulla oli heikkotehoisessa uunissamme 225 astetta. Hyvällä uunilla riittää varmasti 200 astetta pullien paistoon. Pienen pienet lihapullat kypsyvät 10 minuutissa, keskikokoiset noin 15-20 minuutissa ja jättikokoisilla menisi jo puoli tuntia tai kauemmin. 


 Meillä tehtiin lihapyöryköitä nyt toisen kerran lyhyen ajan sisään. Yritän ottaa kiinni sitä vahinkoa, että edellisen kerran tätä ihan perusherkkua tuli tehtyä, öööh.... pari vuotta sitten? Yllätys yllätys pojat toivoivat tätä ruokaa, enkä ihmettele, koska onhan lihapullat ja perunamuusi niin meidän suomalaisten herkkua! Ajattelinkin, että ehkä siellä on joku toinenkin joka on unohtanut tehdä lihapullia tai ei ole vaikka koskaan ennen tehnytkään ja jos teillä on kotona mini-ihmisiä, niin sitä suuremmalla syyllä suosittelen tekemään näitä. Tässä vielä ohje pippurikermakastikkeelle, josta en harmi kyllä tajunnut ottaa teille kuvia vaihe vaiheelta.

Pippurikermakastike pyöryköille
50g voita
n.1dl vehnäjauhoja
n.litra vettä
1 lihaliemikuutio
1tl jauhettua maustepippuria
3tl rouhittua mustapippuria
1dl kuohukermaa

Sulata kattilassa voi ja lisää vehnäjauhot. Sekoita kokoajan kunnes seos muuttuu ruskeaksi. (Varo palamista) Lisää sitten puolet vedestä ja sekoita huolella. Murenna sekaan lihaliemikuutio ja lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia välillä sekoittaen ja lisää vettä jos tarvitsee, älä tee kastikkeesta liian "lirua". Paranna lopussa kermalla ja maista keitosta.

 Oliko teille iloa tästä ohjeesta vai onko teillä jo olemassa hyvä ohje lihapyöryköiden tekoon?

-Elena

4 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos taas selkeästä ja varmasti herkullisesta reseptistä vaihekuvineen! Todellakin on hyötyä. Ehkäpä tulee ensi viikolla tehtyä lihapullia, naudanlihan sijaan hirvenlihasta. Kiitos Elena kivasta blogista! Päivi S

    VastaaPoista
  2. Oi, ole hyvä Päivi :) Tiedätkö miten kiva kuulla. Välillä pohdin, että teenkö näitä reseptejä vain omaksi ilokseni vai saako joku tarpeellisia vinkkejä ja ohjeita. Mahtava kuulla, että tykkäilet blogista :D Kivaa talvea sinulle ja mukavia hetkiä hirvenlihapullia pyöritellen.

    VastaaPoista
  3. Tykkäsin ❤ Löysin reseptin n.kolme viikkoa sitten ja tänään teen jo kolmatta kertaa. Pienet lapsenlapseni, kaksospojat, pitivät kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, miten kiva kuulla, että resepti on mieleen 😊 onnea lapsenlapsista 😍

      Poista