maanantai 16. lokakuuta 2017

Pelisäännöt

Kesällä kaksosten puhelimien käyttö ja pelaaminen lähtivät lapasesta. Vähän sillä tavalla, kun lomalla vaan voi ja pitääkin saada olla vapaammin. Jostain syystä, vaikka meilläkin on ollut peliajat ja selkeät säännöt kännykän ja pleikkarin kanssa, koulun alettua vanhat sopimukset eivät vain muistuneet mieleen vaikka miten asiasta keskutelimme. Tilanne alkoi olla jo niin paha, että sängystä ei päästy ylös aamuisin syömään kännykän uumenista ja melkein myöhästyttiin koulusta. En kerennyt tätä huomaamaan ennen kuin työvuoroni muuttuivat niin, että olenkin aamuisin kotona poikien kanssa, aikaisemmin olin jo töissä ennen lasten heräämistä.
Iltaisinkin puhelimien pois pistäminen oli hankalaa ja sitä räpläiltiin salaa pimeässä huoneessa. Tajusin, että asiat ovat menneet nyt liian pitkälle ja minun pitää aikuisena pistää stoppi tälle. Istuimme alas kaksosten kanssa, keskustelimme ja sovimme yhdessä puhelimien käytöstä ja pelaamisesta ylipäänsä ja päivitimme vanhat pelisäännöt uusiksi niin, että koulupäivisin säännöt ovat tiukemmat.


Arkisäännöt koulupäivisin
- Aamut ennen koulua ovat puhelitonta ja pelitöntä aikaa. Silloin keskitytään syömään aamupala, peseydytään ja pedataan sänky ennen kouluun lähtöä.
- Iltaisin kello seitsemästä eteenpäin laitetaan puhelimet pois ja hiljennetään keskustelut. Vietetään perheaikaa, syödään yhdessä iltapalaa ja rauhoitutaan nukkumaan. Kannustetaan kirjojen lukemiseen.
- Peliaikaa on tunti puhelimella tai pleikkarilla per päivä. Peliajaksi lasketaan you tube-videoiden katseleminen. 
- Ennen pelaamista läksyjen pitää olla tehtynä.

Yleiset pelaamiseen liittyvät säännöt
- Peliaika kirjataan ylös vihkoon. Päivämäärä, milloin on aloitettu pelaaminen ja milloin on lopetettu pelaaminen.
- Lisäaikaa pelaamiseen voi tienata suorittamalla erilaisia kotitöitä.
- Viikonloppuisin puhelimilla saa olla vapaammin ja käyttää ansaittua lisäaikaa.
- Ruokapöytä ja wc ovat puhelitonta aluetta.
- Ennen pelaamista oma huone pitää olla siisti, omat tavarat ja jäljet koko kodissa siivottuna ja paikoillaan.

Meille teki todella hyvää istua alas ja keskustella kaksosten kanssa puhelimien käytöstä ja pelaamiseta. Uusien pelisääntöjen astuttua voimaan molemmat pojat ovat olleet jotenkin rauhallisempia, enemmän läsnä ja rauhoittuneet iltaisin paremmin nukkumaan. Kaksoset auttelevat muutenkin usein kotihommissa, mutta lisäpeliaikaa tienatessa apukäsiäkin on löytynyt enemmän. Kassu pyöräili yhtenä päivänä kauppaan hakemaan sinistä lenkkiä ja Topi auttoi ruoanlaitossa pilkkomalla perunoita ja makkaroita. Tykkään tosi paljon puuhastella yhdessä lasten kanssa juuri tällaisia arkisia juttuja. Laitella ruokaa, pistellä pyykkejä kuivumaan, haravoida ja tiskata. Kotityöt kuuluvat kaikille ja kun niitä tehdään yhdessä, ei urakkakaan tunnu yhtään isolta. Askareita suoritellessa voi samalla jutella vaikka mistä, hassutella ja hullutellakin. Parasta meidän perheessä onkin mielestäni yhteishenki ja huumori.

Onko teillä sovittu puhelimien ja pelaamisen kanssa säännöt?

Elena

P.S. Makkarakastikkeen ohje täältä. Herkullista muusia saat muokkaamalla aikaisemmin jakamaani pottuvoin ohjetta jättämällä reseptistä vain valkosipulin pois ja käyttämällä voin lisäksi kuumaa maitoa noin puoli litraa. Pottuvoin ohje löytyy täältä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti